Was onderhoud - Spectrum vloeren b.v.

Ga naar de inhoud

Was onderhoud

Informatief > Onderhoud

Er zijn enorm veel verschillende merken en soorten was leverbaar. De laatste jaren wordt de was afwerking echter nagenoeg niet meer gebruikt vanwege het vele onderhoud. Slechts in bepaalde toepassingen zoals dansscholen is was een aan te raden keuze.

Wassen verdragen elkaar vaak slecht en geven dikwijls een "allergische" reactie.Dit resulteert in een witte waas welke niet of slecht te verwijderen is. Met name de verschillen in grondstof,zoals plantaardig, mineraal, dierlijk of synthetisch kunnen problemen geven.Voor een advies op maat kunt u ten alle tijde contact met ons opnemen. Voor een verantwoord advies dienen
we echter wel het  merk weten van de was die nu op de vloer zit.

Voor de vloeren die wij in de was afwerken gebruiken wij de wassen van Lecol.

Door het regelmatig aanbrengen van een waslaag zult u de vloer voor vele jaren een mooi uiterlijk geven. Daarnaast bespaart het geld door het grote onderhoud (kaal schuren en opnieuw afwerken) meestal voor vele jaren uit te stellen.

Het aanbrengen van waslagen dient zeer secuur te gebeuren.

Dit advies geldt voor vloeren die met een impregneermiddel van Lecol behandeld zijn.

Impregneerolie:
Lecol Accent impregneerolie VL95
Lecol Accent impregneerolie VL96
Een vloer afgewerkt middels Lecol Impregneerolie kan men afwerken middels een was of een onderhoudsolie. Voor onderhoud middels een onderhoudsolie verwijzen wij u naar onze pagina
”onderhoud olievloeren met onderhoudsolie”.

Bij een vloer die behandeld is met impregneerolie of Sealer vloer welke met was wordt onderhouden spreken we van een wasvloer. De waslaag zorgt voor bescherming van het hout. Met reiniging en onderhoud zorgt u ervoor dat deze beschermlaag in topconditie blijft en een lange levensduur verzekerd is. Met een beetje aandacht en de juiste producten (en hulpmiddelen) blijft de vloer zonder grote inspanningen tevens mooi, schoon en
hygiënisch.


Reiniging en onderhoud

In de eerste 2 à 3 weken de impregneerolie volledig laten doorharden en dus alleen vegen of stofzuigen. Geen vocht op de vloer en ook geen kleden plaatsen.

"Dagelijkse" reiniging

Normale dagelijkse schoonmaak van een met was behandelde parketvloer kan eenvoudig door de vloer te stofzuigen (in borstelstand of eventueel voorzien van een speciale harde vloeren borstel) of met een stofwisser voorzien van stofwisdoekjes. Door de vloer met enige regelmaat op te boenen, met een boenblok of een elektrische boenmachine, wordt lichte verontreiniging verwijderd en ziet het
oppervlak er weer mooi en gelijkmatig uit. Keert de "glans" niet terug tijdens deze behandeling, dan moet op die plaatsen een nieuwe laag was worden aangebracht. Voor het verwijderen van vlekken zie "Periodiek intensief reinigen". Reiniging en onderhoud inéén. Verder beschikt Lecol over een uniek product, Lecol Wax&Clean OH32. Met het onderhouden met Lecol Wax and Clean OH32 kan men 14 dagen na het aanbrengen van een waslaag beginnen. Lecol Wax en Clean OH32 wordt opgelost in water waarmee vervolgens de vloer kan worden gedweild. Dit middel reinigt en voorziet de vloer in dezelfde behandeling van een dunne waslaag. Let op! Onder dweilen wordt verstaan de vloer lichtvochtig afnemen. De juiste dosering aanhouden. Bij een te hoge dosering kunnen er vlekken e.d. ontstaan.


Periodiek intensief reinigen

Na verloop van tijd kan de vloer door opeenvolgende lagen was of door vuil vettig en vies worden. Het is dan raadzaam de vloer compleet en grondig te reinigen met Lecol Wax Remover OH34. Loskomend vuil en wasrestanten direct met doeken verwijderen. Flinke plaatselijke vervuiling of hardnekkige vlekken kunnen tevens met deze producten worden verwijderd. Voor een goede bescherming van de vloer en een gelijkmatig oppervlak moeten alle poriën van het hout goed gevuld zijn met was. Een vloer moet worden verzadigd en dit gaat niet in één behandeling. Daarom zal een nieuwe vloer in het begin vaker van een waslaag moeten worden voorzien. Of de vloer voldoende verzadigd is kunt u zien aan een egaal matte uitstraling van de gehele vloer. Na verzadiging dient het aanbrengen van een nieuwe waslaag slechts ter aanvulling van de bestaande toplaag. De kwaliteit van de toplaag neemt na verloop van tijd door slijtage en wegzakken af. Indien na het boenen van de vloer de glans niet terugkomt, dient de vloer opnieuw van een laag onderhoud wasvloerenwas te worden voorzien.

Let op!

Breng niet te veel was aan. De was dringt dan niet meer in de porien en blijft boven op het hout liggen. Dit zal tot gevolg hebben dat de vloer vuil aan trekt en dat de vloer glad zal worden.

Door ons geadviseerde wastypes:

Lecol vloeibare was kleur:     
geel bruin wit
Lecol vaste was kleur:          
geel bruin wit
Lecol Step stop OH36 kleur:  
transparant
Lecol Powerwax OH35 kleur:
geel bruin wit

Opmerking: Lecol Step Stop OH36 vloeibare was kenmerkt zich door een minder glad eindresultaat d
an meer traditionele producten. Voor een zeer hoog antislip eindresultaat adviseren wij Lecol Wax&Clean OH32.

Bij gebruik van een boenblok kunt u deze eventueel voorzien van een zachte doek voor een meer glanzend eindresultaat. Gebruikt u een boenmachine dan heeft u de keuze uit verschillende boenschijven. Afhankelijk van het type boenschijf dat u gebruikt gaat de vloer meer of minder glanzen.

Wanneer gebruik ik welke boenschijf?
Een boenschijf bestaat uit een speciaal soort vliesmateriaal. Er zijn verschillende boenschijven verkrijgbaar. De verschillen zitten met name in de hardheid, structuur, en de hoeveelheid polijstmateriaal in het vliesmateriaal. U kunt deze verschillen herkennen aan de kleur van de boenschijf.

Kleur boenschijf    Toepassing

wit                          
Voor het glanzend boenen van wasvloeren
beige                       
Voor het zijdeglanzend boenen van wasvloeren
rood                        
Voor het mat boenen van wasvloeren
groen                      
Voor het verwijderen van onderhoudsmiddelen
zwart                       
Voor het inboenen van de 1e waslaag


Let op!
Gebruik alleen reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor met was afgewerkte houten vloeren en dus niet de normale huishoudelijke producten. Deze kunnen namelijk de onderhoudslaag beschadigen en er bestaat een risico dat de vloer verkleurt. Ook bestaat er dan de kans dat een nieuwe laag onderhoudslaag slecht hecht.

Let op!

Te veel vocht zal tot zwelling en verkleuring van de vloer kunnen leiden. Dit kan onherstelbare schade aan uw parketvloer te weeg brengen.

Terug naar de inhoud