Mogelijkheden voor vloerafwerking in appartementen en dan in het bijzonder in combinatie met harde vloeren. De waardes worden aangegeven in decibels (dB). Een decibel is een eenheid van geluidsintensiteit.
De eisen
De eisen zijn aangegeven door Nederlandse stichting geluidshinder te Delft. In principe was NEN 5079 de norm voor gebruik van een harde vloer in appartementen. Vanaf 2002 is deze vervangen door NEN-EN-ISO 140-8 daar de vorige norm niet internationaal was. Tevens kunt u de norm NEN-EN-ISO 717-2 tegenkomen. Deze norm bepaalt dat de gemeten testresultaten internationaal in dezelfde waarde worden uitgedrukt. Er zijn namelijk twee manieren om de waardes uit te drukken, AIlin en AIco. Aangezien AIlin ongeveer de helft is van AIco, kan een beweerde verbetering van 20 dB in de praktijk dus heel goed slechts een verbetering van 10 dB zijn.
Al deze normen geven een demping van 10 dB als minimale waarde. Dit garandeert ook in bestaande bouw dat eventuele overlast minimaal is. Zeker in de huidige nieuwbouw is overlast met deze demping haast uit te sluiten. De geadviseerde normen gelden overigens niet voor verkeersruimtes zoals een hal of gang. Hier hoeven geen geluid reducerende maatregelen voor genomen te worden. Het staat echter iedere bewonersvereniging vrij deze normen te hanteren of aan te passen. Het verbieden van alle harde vloeren komt nagenoeg niet meer voor, dit vanwege de sterk verbeterde bouwmethodes en ontwikkeling van nieuwe geluidswerende producten. Bovendien zouden dan verlijmde stugge vloerbedekkingen ook geweerd kunnen worden, omdat die meestal ook niet aan de 10 dB demping voldoen.
De middelen
Om deze norm van 10 dB te halen, zijn fabrikanten van harde vloeren de laatste jaren geluid reducerende producten gaan ontwikkelen. Met name de geluid reducerende vloerplaat of ondervloer is een geschikt middel.
Belangrijk: Bij een geluid reducerende vloerplaat wordt alleen het effect in de aangrenzende ruimtes gemeten. Het geluid in de ruimte zelf is vaak meer. (de dikte werkt als een klankkast)
Wat ook erg verschilt, is de manier van meten. TNO meet alle waarden exclusief de afwerking. De gebruikte toplaag kan zowel een positief als een negatief effect geven op het resultaat. Het kan dus zijn dat een combinatie van een goede ondervloer met een minder geschikte vloer niet meer aan de eis van 10 dB voldoet !
Zachte vloeren
Tapijt
Tapijt kan uiteraard, spannen op een verend ondertapijt is zeker aan te raden. Is spannen uitgesloten in verband met bijvoorbeeld gebruik van een rolstoel, dan is verlijming op een vloerplaat een goede oplossing. Ook in dit geval een goedgekeurde vloerplaat gebruiken. Een aan het beton gelijmde vloerbedekking zonder ondertapijt dempt vaak niet meer dan 2 - 6 dB.
Flexibele vloeren
PVC
Een PVC vloer is in een appartement niet zomaar rechtstreeks aan de (geëgaliseerde) dekvloer te lijmen. Er zijn echter zeker manieren om verantwoord een PVC vloer te leggen in een appartement.
Dry back PVC , de PVC die verlijmd moet worden, kan in een appartement gelegd worden op een Jumpax ondervloer.
Click PVC, de PVC met een klikverbinding, kan in een appartement zwevend gelegd worden op Heatfoil.
Linoleum
Ook wel Marmoleum, voldoet aan de eisen met een Jumpax ondervloer. De totale hoogte van de vloer is dan 11,8 mm. Levensduur van ongeveer 30 jaar.
Vinyl
Is is principe geen probleem, de meeste vinylsoorten dempen minstens 10 dB. Hier hoeft dan ook geen ondervloer gebruikt te worden. Egaliseren is ver het algemeen wel noodzakelijk. Linoleum/Marmoleum is niet zonder meer mogelijk zonder ondervloer. Afhankelijk van de dikte van het materiaal is de demping tot 20 dB. Dikkere vinylsoorten dienen echter wel stug te zijn en zeker niet zacht. Een zachter vinyl is erg gevoelig voor indrukken. Tevens zegt de dikte van het vinyl nagenoeg niets over de slijtvastheid van de toplaag.
Harde vloeren
Laminaat
Laminaat wordt zwevend gelegd en verbonden door middel van een click-verbinding. Let wel op de kwaliteit van de verbinding in combinatie met verwarmingsleidingen in de afwerkvloer. Deze vloeren zijn relatief snel, voordelig en eenvoudig geschikt te maken voor appartementen en eventueel verhuisbaar. Appartement geschikt maken van laminaat kan gedaan worden met Heatfoil of Redupax platen.
De levensduur is echter beperkt tot 15 - 20 jaar.
Laminaatparket
Laminaatparket is HDF met een gefineerde toplaag en meerdere laklagen. Qua leggen, ondervloer en verbinden zijn vergelijkbaar met laminaat. De levensduur van de lak is ook de levensduur van de vloer. De ideale situatie is de vloer polijsten en opnieuw lakken. Appartement geschikt maken van laminaatparket kan gedaan worden met Heatfoil of Redupax platen.
Levensduur van 10 - 15 jaar.
Lamelparket
Een uit lagen opgebouwde vloer met een toplaag van meestal 4,0 mm hout. Echter, minimaal een toplaag van 2,0 mm. Lamelparket wordt overwegend zwevend geplaatst, zodat de werking door kruislings geplaatste lagen minimaal is. Vast lijmen kan ook, dit stelt hogere eisen aan de ondervloer maar de loopgeluiden in de ruimte zelf zijn dan aanzienlijk minder. Voor lamelparket worden Heatfoil of Redupax platen gebruikt als ondervloer.
Levensduur afhankelijk van de toplaag tussen 20 - 80 jaar.
Vast parket
Ook wel bekend als tapis vloeren. In dit geval wordt er een laag massief hout van 6 - 10 mm verlijmd en genageld op een ondervloer. Krimp en loopgeluiden zijn minimaal en patronen zoals visgraat zijn mogelijk. Dit systeem wordt als het meest ideaal gezien, echte zeer arbeidsintensief en daardoor relatief prijzig. Een extra ondervloer is hier ook absoluut noodzakelijk. Voor patroonvloeren, 6 mm dikke patroonvloeren en vloeren tot 11 cm breed, is de Parpax de juiste ondervloer. Voor de bredere 9 mm dikke vloeren is de Redu-panel ondervloer beter.
De levensduur van deze vloeren is extreem lang, tussen de 80 - 120 jaar.
Geluidsarm parket
Een andere mogelijk is he verlijmen van meerdere lagen hout. Deze techniek garandeert een stil parket met minimale rek en krimp van de vloer. Dit is echter vrij prijzig en de voorgelijmde toplaag laat vaak los bij het schuren van de vloer.
Planken vloeren
Massief hout van 20 mm dik. Deze vloeren zijn wat risicovoller dan de andere vloeren. Hoe meer hout, hoe meer werking. Deze vloeren worden meestal los gelegd vanwege de prijs. Enige werking is dan echter niet te voorkomen. Leg deze vloeren echter nooit los in kamers breder dan 5 meter en zorg voor voldoende dilataties en afstand tot de muur. Vast leggen door verlijmen en blind vernagelen op een ondervloer is een betere oplossing. Dit betekent wel meer legwerk, een betere ondervloer en daardoor een hogere eindprijs. De levensduur wordt bepaald door de veer en groef hoogte, meestal zit deze op ongeveer 6 mm. Voor planken vloeren wordt Heatfoil of Redupax platen gebruikt als ondervloer.
De levensduur is dan zo'n 60 - 80 jaar.
Kurk
Door natuurlijke demping meestal geen probleem.
Plavuizen
Is mogelijk met de 11 dB dempende Jumpax Ceramics van 24 mm dik. Daar komt de tegel nog bij.
Algemeen
Een droge ondervloer is voor vrijwel iedere vloerafwerking noodzakelijk. Een te natte afwerkvloer zal onherroepelijk schade toebrengen aan de harde vloer. Of dit nu linoleum, laminaat of parket is. Vooraf goed vochtmeten is dan ook noodzakelijk. Tevens is onder iedere harde vloer een vochtscherm nodig. Deze bestaat meestal uit een dampdichte folie van minimaal 0,15 mm. Dit is tegen eventueel optrekkend vocht, al zal dit met een verdiepingsvloer na droging van het bouwvocht te verwaarlozen zijn. Vrijwel iedere fabrikant heeft echter in zijn garantievoorwaarden de folie als voorwaarde opgenomen, ongeacht het technische nut.
Indien het een vrij nieuw appartement betreft dat goed geïsoleerd is, dan zal luchtbevochtiging in het stookseizoen noodzakelijk blijken. Laminaat of hout zal krimpen en dus kiervorming vertonen, tapijt kan statisch worden. Dit geldt zelfs voor antistatisch tapijt daar dit gemeten is bij een relatieve luchtvochtigheid van 50 %. Onder deze waarde kan ook dit tapijt statisch opladen. Voor een probleemloze vloer is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 - 70 % dan ook noodzakelijk.
Nadeel van de geluidsisolerende ondervloeren: dikte van minimaal 8 mm + vloer is al snel 20 mm. Er moet rekening gehouden worden met keukenhoogte en brandwerende deuren. Deze zijn meestal niet in te korten! Indien u nog vragen heeft over specifieke vloeren of de toepasbaarheid van bepaalde materialen, dan kunt u altijd contact opnemen met ons.